اولین مرحله در اجرای آسفالت ، آماده سازی محوطه است. محوطه باید از هر گونه آلودگی همچون گل و لای، گرد و غبار، مصالح شل و کنده شده و … عاری باشد. همچنین باید پستی و بلندی سطح برطرف گردیده و سطح هموار شود.
مرحله بعد، اجرای پریمکت (Primcoat) یا اندود نفوذی خواهد بود. پریمکت یک قشر نازک قیر با ویسکوزیته کم است که بر روی سطوحی که قرار است لایه آسفالتی بر روی یک لایه غیر آسفالتی اجرا گردد، مورد استفاده قرار می گیرد. در واقع اندود نفوذی در خلل و فرج سطح نفوذ کرده و باعث چسباندن آسفالت به سطح اساس می گردد. از نکات اجرایی آسفالت در این مرحله، این است که پریمکت باید در مواقعی اجرا شود که هوا بارانی و مه آلود نبوده و سطح راه خشک و دارای رطوبت جزئی باشد. عملیات پریمکت ۲۴ ساعت پیش از اجرای آسفالت و محوطه سازی انجام می شود.
شایان ذکر است که در صورت نیاز به اجرای اسفالت جدید بر روی اسفالت قدیمی ، لازم به اجرای یک قشر تک کت (Tack Coat) بین لایه قدیمی و لایه جدید می باشد. بدین منظور سطح راه به کمک هوای فشرده و یا با استفاده از جاروی مکانیکی کاملا عاری از هر گونه گرد و غبار و آلودگی شده و سپس یک قشر تک کت بر روی آسفالت قدیمی پخش می گردد. در اجرای تک کت نیز هوا نباید بارانی یا مه آلود باشد.
پس از پخش آسفالت ، عملیات تراکم و محوطه سازی باید بلافاصله انجام شود. بدین منظور با توجه به شرایط از انواع غلتک های بزرگ و یا کوچک استفاده می گردد. از نکات اجرایی آسفالت در این مرحله، سرعت غلتک می باشد. حداکثر سرعت غلتک نباید از ۵ کیلومتر در ساعت تجاوز نماید.
از مهم ترین بخش ها در محوطه سازی ، کفسازی آن می باشد. بدین منظور می توان از اجرای آسفالت استفاده کرد. محوطه سازی و اجرای آسفالت باید به نحوی انجام شود که ضمن سهولت در تردد، نمای زیبایی را نیز ایجاد کند. هرچه اجرای اسفالت با کیفیت و دقت بالاتری انجام شود، زیبایی نهایی کار نیز بیشتر خواهد بود.
انواع آسفالت
آسفالت ازمخلوط سازی قیر و مصالح سنگی به دست آمده و به طور کلی به سه دسته آسفالت سرد ، آسفالت گرم و آسفالت محافظتی تقسیم بندی می گردد. آسفالت گرم به آسفالتی گفته می شود که قیر و مصالح سنگی گرماگرم مخلوط و اجرا می شوند. آسفالت سرد ، آسفالتی است که اختلاط قیر و مصالح سنگی آن در دمای محیط صورت می پذیرد. پخش و تراکم آن نیز در دمای محیط انجام می شود.
انواع ماشین آلات در آسفالت کاری
به طوری کلی ماشین آلات مورد استفاده در اجرای آسفالت را می توان به انواع ماشین آلات ساخت ، پخش و تراکم تقسیم بندی نمود. این ماشین آلات شامل موارد زیر می باشد:
- سنگ شکن
- قیرپاش
- غلتک
- بونکرهای ذخیره مصالح
- آسفالت کاتر
- فینیشر (رویه کش)
- ماشین حمل آب و …
قیمت اجرای آسفالت
متراژ محوطه از جمله عواملی است که بر روی قیمت اجرای آسفالت موثر است. با توجه به متراژ، میزان آسفالت مورد نیاز تعیین می گردد. همچنین قیمت اجرای اسفالت با توجه به نوع سطح از نظر پستی و بلندی، شیب دار بودن و … متفاوت است. به طور کلی هر چه محوطه مورد نظر مسطح تر باشد، قیمت اجرای آسفالت نیز کمتر خواهد بود.
به طور کلی قیمت هر متر آسفالت محوطه (در سال 1402) با ضخامت یک سانتی متر ، به طور متوسط چیزی در حدود 40.000 تومان و قیمت هر تن آسفالت محوطه با هزینه اجرا حدود 1.700.000 تومان است اما با توجه به نوسان قیمت قیر ، آسفالت و سایر مصالح مورد نیاز در اجرای آسفالت ، بهتر است پیش از اقدام به کفسازی از کارشناسان آسفالت چی استعلام قیمت بگیرید.